
California State Board of Pharmacy 
1625 N. Market Blvd, N219 
Sacramento, CA 95834 
Phone: (916) 574-7900 Fax: (916) 574-8618 
www.pharmacy.ca.gov 

Business, Consumer Services and Housing Agency 
Department of Consumer Affairs 

Gavin Newsom, Governor 

To: Board Members 

Subject: Agenda Item VI. Discussion and Consideration of Proposal to Add Title 16, California 
Code of Regulations Section 1793.9 Related to Remote Dispensing Pharmacy Technicians, 
Including Review of Public Comments and, Potentially, Modified Text 

Background: 

At the July 2017 Board meeting, the board approved proposed text to add Section 1793.9 of 
Title 16, CCR, related to Remote Dispensing Pharmacy Technicians. This proposal establishes 
the regulatory requirements for pharmacy technicians working in a remote dispensing site 
pharmacy. 

As required by the Administrative Procedure Act, board staff released the proposed text for the 
45-day comment period on April 12, 2019, which ended on May 28, 2019. The proposed text 
and comments are attached following this memo. 

Summarized 45-day Comments Regarding Remote Dispensing Site Pharmacy Technicians with 
Board Staff Recommendations: 

Written Comments from Dieter Steinmetz, RPh. 
Comment: Mr. Steinmetz voiced support for the proposal; however, expressed concern 
regarding the pharmacist/pharmacy technician ratios that impact all areas of the practice of 
pharmacy in California. 

Board Staff Response to Comment: The board staff recommend that this comment be accepted 
in part (the support position) and rejected in part (reject the pharmacist/pharmacy technician 
ratio issue). Board staff recommend that the pharmacist/pharmacy technician ratio issue be 
rejected as it is outside the scope of the proposed changes within this regulatory action. 
Supervision requirements are established in statute and remain unchanged by the proposed 
regulation. 

Written Comments from Ellen Kureshi, RPh. 
Comment: Ms. Kureshi requested clarification on the pharmacist to pharmacy technician ratios. 
Ms. Kureshi states she has observed a remote pharmacist covering 8 or 9 remote hospitals and 
she believes it is a safety issue. Additionally, Ms. Kureshi inquired about how controlled 
substances would be handled and asked about actual process of running a remote dispensing 
site pharmacy. 
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Response to Comment: The board staff recommend that this comment be rejected as it is not 
responsive to the proposed changes. Board staff notes that Business and Professions (B&P) 
section 4132(d) states that a pharmacist may supervise up to two pharmacy technicians at each 
RDSP. Additionally, board staff notes that controlled substances need to be handled consistent 
with pharmacy law. Nothing within this proposal changes the handling of controlled substances. 
Finally, this proposal does not define the process of operating a remote site dispensing 
pharmacy, rather this is done in the statute. Board staff notes that the supervising pharmacy 
would define their business processes for operating an RDSP consistent with Article 8 of the 
B&P, specifically, sections 4130 - 4135. The scope of this regulation is limited to the 
requirements a pharmacy technician must satisfy to work in a remote dispensing site pharmacy. 

Written Comments from Jessica Adams, Pharm.D. 
Comment: While Dr. Adams expressed concern that the requirement to possess an associate 
degree in pharmacy technology or a bachelor’s degree in any subject could be cumbersome for 
some, which could potentially delay access to pharmacist care, Dr. Adams expressed support 
for the board’s proposal. 

Response to Comment: The board staff recommend that this comment be accepted in part 
(the support position) and rejected in part (reject the concern about the requirement for an 
associate degree in pharmacy technology or a bachelor’s degree in any subject.) Board staff 
recommend rejection because the minimum of an associate degree in pharmacy technology or 
a bachelor’s degree in any subject is necessary to ensure that the pharmacy technician has the 
necessary communication skills (verbal and written) needed to run a Remote Dispensing Site 
Pharmacy (RDSP) without a pharmacist being physically present. Additionally, a qualified 
technician would still need to possess and maintain the certification identified in subdivision (b) 
and have a minimum of 1,000 hours of on-the-job work experience under subdivision (d) of this 
proposal. Accordingly, qualified technicians with a bachelor’s degree in an unrelated subject 
will have the education, technical skills and knowledge needed to perform the duties of a 
technician while being remotely supervised. 

Written Comments from Matthew Devine, Pharm.D. 
Comment: Dr. Devine opposed the proposal. He indicated that allowing a pharmacy technician 
to dispense medication is a “bad idea” as they make “very basic errors”. Additionally, Dr. 
Devine indicated that “direct supervision of a pharmacist, which can be done remotely, is 
laughable” and he questioned how that would be done. 

Response to Comment: The board staff recommend that this comment be rejected. The 
authority for a pharmacy technician to dispense medication from a RDSP while under the 
remote supervision of a pharmacist is granted in B&P section 4130(d), and 4131(d). 
Additionally, B&P section 4131(d), specifies that direct supervision can be done remotely via 
audio and visual technology. The board’s proposal does not grant the authority for a pharmacy 
technician to dispense medication from a RDSP while under the remote supervision of a 
pharmacist. The board’s proposal simply states that if a pharmacy technician does perform 
these duties, they must meet specific training, education, and work experience requirements. 
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Written Comments from Nagy Shahid. 
Comment: Mr. Shahid requested that the board not pass the proposed regulation and he stated 
there are plenty of pharmacists in California. 

Response to Comment: The board staff recommend that this comment be rejected. The 
authority for a pharmacy technician to operate the RDSP while under the remote supervision of 
a pharmacist is granted in B&P section 4130(d) and 4131(d). The board’s proposal does not 
grant this authority, but simply states that if a pharmacy technician does operate an RDSP, they 
must meet specific training, education, and work experience requirements. 

Written Comments from Patrick Mok, RPh. 
Comment: Mr. Mok indicated he was “disturbed” by the proposed regulation change. He 
indicated that there are unemployed pharmacists in California and there is a training disparity 
between a pharmacist and a technician. Mr. Mok indicated that many technicians simply 
passed a test and have no formal training. 

Response to Comment: The board staff recommend that this comment be rejected. The 
authority for a pharmacy technician to operate the RDSP while under the remote supervision of 
a pharmacist is granted in B&P section 4130(d), and 4131(d). The board’s proposal does not 
grant this authority, but simply states that if a pharmacy technician does operate an RDSP, they 
must meet specific training, education, and work experience requirements. Board staff notes 
that the proposal requires formal training, in addition to, maintaining a certification issued by 
an approved pharmacy technician certifying program. As such, those technicians that simply 
passed a test will not be able to operate an RDSP. 

Written Comments from Richard Rosenfeld, Pharm.D. 
Comment: Dr. Rosenfeld requested clarification on five issues: 

(1) Would the change only apply in remote areas? 
(2) How is oversight by a pharmacist defined? 
(3) Could a pharmacist at a chain store perform these functions? 
(4) Who is liable for errors? 
(5) How many of these technicians could a pharmacist oversee at one time. 

Additionally, Dr. Rosenfeld indicated that he felt that only medication for immediate use and 
only a three-day supply should be dispensed, and the rest provided by a mail-order pharmacy. 

Response to Comment: Board staff recommend that this comment be rejected. The questions 
posed by Dr. Rosenfeld go beyond the scope of this regulation.  As previously indicated this 
regulation establishes the minimum requirements a pharmacy technician must satisfy to work 
in an RDSP.  Dr. Rosenfeld’s questions speak to the policy of the underlying legislation. Such 
policy was determined by the legislature and approved by the governor. 
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With that noted, to specifically address each of Dr. Rosenfeld’s questions, the board staff notes 
the following: 

(1) This proposal only applies to pharmacy technicians working within an RDSP. An RDSP 
can only be located in a medically underserved area, which is a location that does 
not have a pharmacy that serves the general public within 10 road miles of the RDSP 
[B&P 4130(c)(1)]. 

(2) This proposal does not define the oversight of the pharmacist. Board staff notes that 
the pharmacist-in-charge (PIC) of the supervising pharmacy is designated as the PIC 
of the RDSP. The responsibilities of the PIC and supervising pharmacy are specified 
within B&P sections 4131, 4133, 4134, and 4135. 

(3) This proposal does not define the functions of the pharmacist. Board staff notes that 
the statutory authority for an RDSP does not restrict a chain store from operating an 
RDSP location. 

(4) This proposal does not define the possible disciplinary action for an RDSP and the 
staff. Board staff notes that investigation and enforcement procedures for an RDSP 
and the staff would remain consistent with the investigation and enforcement 
procedures for other licensees. 

(5) This proposal does not define the ratio of pharmacist/pharmacy technicians. Board 
staff notes that B&P section 4132(d) states that a pharmacist may supervise up to 
two pharmacy technicians at each RDSP. 

Board staff also notes that the statutory authority to dispense medication from an RDSP is 
granted by Article 8 of the B&P, specifically, sections 4130 – 4135 and is not the subject of this 
proposal. 

Staff Recommendation: Adopt the regulation language as noticed.  Should the board agree, 
the following motion could be used. 

MOTION: Adopt the regulation language as noticed on April 12, 2019, and delegate to the 
executive officer the authority to make technical or non-substantive changes as 
may be required by a Control agency to complete the rulemaking file. 
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Title 16. Board of Pharmacy 
Proposed Text 

Add section 1793.9 in Article 11 of Division 17 of Title 16 of the California Code of Regulations 
to read as follows: 

§ 1793.9. Pharmacy Technician in a Remote Dispensing Site Pharmacy. 

A pharmacy technician must satisfy each of the following requirements before working in a 
remote dispensing site pharmacy: 
(a) Possess a pharmacy technician license that is in good standing. 
(b) Possess and maintain a certification issued by an approved pharmacy technician certifying 

program. 
(c) (1) Possess a minimum of an associate degree in pharmacy technology; 

(2) Possess a minimum of a bachelor’s degree in any subject; or 
(3) Complete a course of training specified by the board as provided in section 1793.6. 

(d) Complete 1,000 hours of experience working as a pharmacy technician within the three 
years prior to first working in the remote dispensing site pharmacy. 

Note: Authority cited:  Sections 4005 and 4132, Business and Professions Code. 
Reference:  Sections 4005, 4026.5, 4044.3, 4052, 4115, 4132 and 4202, Business and 
Professions Code. 
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Agenda Item VI. Discussion and Consideration of Proposal to Add Title 16, 
California Code of Regulations Section 1793.9 Related to Remote Dispensing 
Pharmacy Technicians 

A hardcopy of the comments received during the 45-day comment period which ended on May 
28, 2019, will be made available at the meeting or upon request. Requests may be emailed to 
lori.martinez@dca.ca.gov. 
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